Bevezető

2006-ban használtam először autós navigátort, és első lelkesedésemben az úgynevezett POI-k (Point Of Interest) közé felvettem minden autós uticélom címét. A postacímek mellett sok helyre csak GPS koordináták ismeretében lehet eljutni. Ilyenek például sok más hely mellett a Szedd Magad gyümölcsöskertek, vagy a sírhelyek. A gyümölcsösök adatait közreadtam a szeddlemagad.hu oldalon. A családi sírhelyek adatai után ma már a nemzeti emlékhelyként is nyilvántartott sírok adatait gyűjtöm.

Így találtuk/találhatjuk meg Teleki Blanka sírját egy párizsi kirándulás alkalmával:

A Montparnasse toronyház tetejéről délkeleti irányban látszik egy kis temető, a Cimetière du Montparnasse. (Sébastien Marcoux felvétele)Ugyanez műholdról a Google Föld-ben:A Tour Montparnasse és a bejárat között 400 méter a távolság az Edgar Quinet bulváron. A történész Quinet és Teleki Blanka kortársak voltak, és találkoztak is egymással. Blanka huga Emma, francia fiatalemberhez ment feleségül. Lakásukban neves francia történészeket is vendégül láttak, akik Emma hatására a magyar történelemmel is foglalkoztak munkáikban. Quinet Erdélybe is elutazott, ahol Teleki Blanka kísérte és tájékoztatta.
Közben a vonal mentén megérkeztünk a bejárathoz. A temetőirodán a temetés napja szerint készült a nyilvántartás, ezért első nekifutásra nem kaptunk találatot a számítógépben. Segítőkészen megkérdezték, híres ember volt-e akit keresünk, mert a neves személyiségekről külön nyilvántartásuk is van. Végül a "közepesen híresek" között ráleltünk Blanche de Teleki-re. Megkaptuk a kódot: 4/1-1-30.A bejárati térkép alapján elindultunk az Avenue Principal-on a körönd utáni első kereszteződésig (Allée Raffet). Ott jobbra kezdődik a 4/1-es szektor első íves sora. Leszámoltunk 30 sírt, és csaknem pontosan megtaláltuk Teleki Blankát.

Az oldal indításakor (2016 december) 425 rekord szerepelt a mappákban. Budapesten a farkasréti és a fiumei úti nemzeti sírkertekben, az összes többi budapesti temetőben, vidéki temetőkben, a határon túli temetőkben, és a távolabbi külföldi temetőkben találhatók a feldolgozott síremlékek.
A mai mobiltelefonok a helykoordináták ismeretében odavezetnek bennünket a keresett síremlékekhez. Temetői séta előtt készüljünk fel a találkozásra, előtte olvassunk valamit jeles elődeinkről.

Az adatok feltöltését, a rekordok kiegészítését folytatom. Szívesen veszek minden javításra vonatkozó bejelentést, kérek javaslatokat a bővítésre, fényképeket a síremlékekről, és aki teheti GPS koordinátákat is küldjön. Nevüket az adatok mellett szerepeltetni fogom.

emailpointhu[kukac]hotmail[pont]com
Az email-kutató spam-gépek elhárítása céljából adtam meg így a címet, kérem a szokásos formára visszaigazítani a saját levelező felületen.

Fórum-jellegű eszmecserére a Jeles Magyarok facebook oldalt ajánlom (menü, Facebook gomb)

Budapest, 2016. december

Párczen József