Kocsis Zoltán (1952-2016)
karmester, zongoraművész, zeneszerző

   

Farkasrét AZ (parcella, sor, sír): 60/1-főút-4
Síremlék: NN alkotása, foto: Pointhu
Életrajz: (Wikipédia)
GPS: 47.482906, 19.004126

Búcsúbeszédek

Áder János köztársasági elnök:
"Kocsis Zoltán 64 évesen távozott, épp annyi esztendősen, mint Bartók Béla. De maradandó nyomot, örök zenét, örök jelen időt hagy ránk."
Kurtág György zeneszerző:
"Olyan zenék, amelyek mellett vállat vonva mentünk el régebben, a te kezedben gyémánttá váltak" – emelte ki, hozzátéve, hogy számtalan kompozíció mintaértékű előadását köszönheti a művésznek.
Vigh Andrea a Zeneakadémia rektora:
"Elképesztő memóriával rendelkezett, a legsűrűbb zenei szövetben is meghallotta a legapróbb intonációs bizonytalanságokat és egyedülállóan átfogó intellektussal bírt. [...] nincs az utóbbi négyszáz évnek olyan jelentős zeneszerzője vagy stílusa, melyben ne mozgott volna otthonosan."
Mocsári Károly zongoraművész:
"Kocsis Zoltán játékát hallgatva sokszor kegyelmi állapotot élhetett át a közönség."
Perényi Miklós gordonkaművész:
Felidézte, hogy évtizedeken át megtapasztalhatták sugárzó zenei képzelőerejét, tökéletes belső és külső hallását, hatalmas munkabírását, legendás memóriáját és egészen egyedülálló arányérzékét.
Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója:
"Sokak számára világítótorony, igazodási pont és a legmagasabb művészi élmény forrása volt". A művész legnagyobb öröksége a megalkuvást nem ismerő, gyakran az önkizsákmányolástól sem mentes elkötelezettség volt a tökéletesedésre.