Eszterházy Miguel gróf
48-as huszárkapitány (1825-1923)

Eszterházy Miguel gróf portréja

Helység/Temető: Kolozsvár, Házsongárd, Kertek
Síremlék: NN alkotása, foto: Házsongárd Alapítvány
Életrajz: Wikipédia
GPS: 46.763518, 23.591161

Lászlóffy Aladár: Házsongárd

Mint aki oly hosszan beleélt még a következő századba is, Esterházy Miguel (1825-1923) kiérdemelte "az utolsó 48-as honvédtiszt" nevezetet. Ehhez a múlthoz büszkén ragaszkodott is a kettő híján százéves aggastyán és környezete, ha annyi minden, Doberdo és Trianon után, mint a maga részéről a katasztrófák legnagyobbikának tekintettnek nevét, nagybetűkkel, a sírkövére is felvésték, hogy „ARADI fogoly”.
A Görgeyhez és Madarászhoz hasonlóan matuzsálemi kort megért tanú a Mihálynak megfelelő, de magyarul különösen hangzó Miguel keresztnévhez úgy jutott, hogy keresztapja don Miguel de Braganza, a későbbi portugál király volt.
Wass Pál jegyezte be naplójába (1825. május 27.): "Itten Erdélyben, Kolozsvárt járt a portugáliai herceg Don Miguel, egy 23 esztendős középtermetű, de igen köpcös, erős, barna ífjú, ki is, amint hallatott, nyughatatlansága s anyjával való egyenetlensége miatt egy esztendőre számkivetésben volt." Nos az "uraságok által ő hercegséginek készített" lovaglások, vadászatok s más mulatságok közepette, keresztkomaságot is vállalt íme az Esterházyak öregebb, cseszneki ágából Erdélybe származott hajtás révén, ki éppen május 28-án látta meg a napvilágot.